slide včely slide med slide med

Návštěvní kniha

Přidat dotaz
Rudolf
Co byste mi doporučil jako základ, protože bych chtěl začít včelařit a kdy je nejvhodnější doba k začátku včelaření. Kde a jaké včelky si napoprvé opatřit?

Odpověď: Tomáš
Pokud chcete začít včelařit, tak nejoptimálnější by bylo se spojit s místními včelaři, kteří by Vám na jaře prodali oddělek (malé včelstvo), které by jste umístil do nového, nejlépe nástavkového úlu.
Marcel
Kolik medu "dá" v běžném roce jedno včelstvo. Je tím myšlen rok bez zásadních výkyvů počasí. Za odpověď děkuji.

Odpověď: Tomáš
V běžném roce je možné vytočit z jednoho včelstva 30 - 50 kg medu. Záleží to ale i na původu matky, stanovišti, nadm. výšce a dalších aspektech. Takže ho může být i více, ale i méně.
Jiří
Nedávno byl v televizi pořad, kde redaktorka TV skotačila kolem úlů a včelař - majitel tvrdil, že má druh včelek, který je klidný a "nebodá" či jen velmi vyjímečně. Ukazoval jí zavíčkované plásty a včelky opravdu kolem ní jen tak poletovaly. Ani jednou jí nedaly žihadlo. Je to možné, resp. pravdivé. Děkuji za odpověď

Odpověď: Tomáš
Ve šlechtitelských stanicích je cílem šlechtění včelích matek na mírnost, pracovitost, čistící pud, atd. Je teda možné, že úspěchem ve šlechtění je velmi klidné včelstvo, které tuto dobrou vlastnost dědí po své matce. Pak může včelař v takovém včelstvu pracovat i bez ochraných pomůcek a bez žihadel. Takže to možné je.
Standa
Když jsem byl ještě doma u maminky, tak mi tvrdila, že včelí žihadla mají léčivý účinek na revma. Co je na tom pravdy? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Tomáš
V západoevropské medicíně se zájem o další využití včelího jedu zvyšuje, především při léčení některých forem artróz a revmatických zánětů, takže to bude pravda.
Můj děda-včelař trpěl silnou artrózou kolen a žihadla si sám aplikoval. Tvrdil, že se mu po nich ulevilo. Sám to nemohu posoudit, jelikož jsem to na sobě nezkoušel.
Josef
Co je pravdy na tom, že lesní med je daleko zdravější než třeba jednodruhový např "řepkový." Děkuji za odpověď.

Odpověď: Tomáš
Nelze jednoznačně říci, že medovicový med je zdravější než nektarový např.řepkový. Každý med má své přednosti. Medovicový med obsahuje více minerálních látek, nektarový obsahuje pylová zrnka.
Oba medy obsahují stopové prvky, vitaminy atd. Jinak se liší i chutí. Více se dočtete v sekci VČELÍ PRODUKTY/MED.
Josef
Už ve starověku se med používal jako léčebný prostředek např. k ošetření ran. (viz. Ebersův lékařský papyrus, Papyrs Edwina Smithe...) Máte Vy nějaké zkušenosti s takovým použitím?

Odpověď: Tomáš
Med obsahuje mnoho látek s antiseptickým účinkem, proto se v dávných dobách používal k mazání ran, které se pak dobře hojily. Již jsem to vyzkoušel a fungovalo to.
Venkovský
Koupil jsem si nyní med, který během týdne začal bělet, stále tuhne a nyní vypadá jako sádlo a stále je tužší. Mohu ho dát rozehřát do mikrovlnky?

Odpověď: Tomáš
Pokud Váš zakoupený med stále krystalizuje-tuhne, je to známka dobré kvality. Pokud ho chcete rozehřát, tak v mikrovlnce určitě ne, protože by jste zničil hodnotné látky, které kvalitní med obsahuje. Doporučuji rozpustit ve vodní lázni maximálně do 45°C.
Mirek
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, proč je med koupený v supermarketu tak řídký až vodový a Váš, co jsem si zakoupil je neuvěřitelně hustý. Navíc mi ze supermarketu med přijde poněkud přeslazený a Váš má lahodnou plnou chuť a hlavně pronikavé aroma. Ještě jsem se chtěl zeptat, otevřu-li novou sklenici s medem, tak je na vrchu takový kal, resp. jakoby smetí, co to je? Díky za odpověď

Mirek

Odpověď: Tomáš
pokud si koupíte med v supermarketu, vystavujete se nebezpečí, že si koupíte spíše náhražku medu. Někteří obchodníci přidáváním cukru, barviv a sirupů do medu se dopouští nelegální činnosti a takto včelí produkty šidí. Z obalu zákazník nic nepozná.
Med má být výhradně přírodním produktem včel.
Jediná záruka nákupu medu je od drobného známého včelaře, který většinou dokládá kvalitu svého medu certifikátem.
Při vytáčení med protéká přes dvě síta (hrubé a jemné). Jemné síto má tak velká oka, aby protekla s medem i pylová zrnka. Pokud med obsahuje voskové nečistoty, které protečou také tímto jemným sítem, za čas se usadí na hladině ve sklenici. Tato nečistota nemá vliv na kvalitu medu.
Kačka

Proč je med někdy světlý a někdy naopak tmavý, z čeho to pramení?
Děkuji za odpověď :)

Odpověď: Tomáš
Barva medu není známkou kvality, ale jen druhovým příznakem. Může mít velmi rozličné barvy, podle rostlin, ze kterých pochází. Nejsvětlejší je med akátový. Velmi světlý je i řepkový med, který po několika dnech krystalizuje na úplně bílou hmotu, připomínající sádlo. Nejtmavší jsou medy medovicové, nebo-li lesní, které pochází z dubu, smrku a jedle.
Barvu medu částečně ovlivňuje i stáří plástů. Nově postavené voskové plásty jsou světlé, ale po čase působením vzdušnéko kyslíku tmavne. Dále tmavne působením barviv, která přecházejí do plástů z medu, pylu a plodu, který je v plástech vychováván. Z tmavých plástů pak část barviv přechází i do medu.

1 2
Běží na systému iEDIT - jednoduchý editor obsahu Copyright 2014 © Altercom s.r.o.
TOPlist